This page was printed from https://fabricarchitecturemag.com

Parkside shade structure

Features | April 1, 2004 | By:

Taylor’s Hill is a rapidly growing residential suburb located 25km to the northwest of Melbourne, Australia. Oasis Tension Structures was commissioned to design and construct an appealing shade structure over seating in a communal parkland and sports precinct. Ground Control Landscape Architects, one of Australia’s leading practices, had created an Olympic theme for the site within a new housing estate under their design management.

The site presented an interesting challenge for the design of foundations: less than 1m below the surface is an almost impenetrable layer of basalt rock. Normally, the masts would be placed into bored pier footings. However, by necessity, massive concrete slab footings with recessed hold down bolts were used to provide a flush pavement finish.

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comments are moderated and will show up after being approved.